De productie van Arganolie - mysupernaturals

De productie van Arganolie

Jun 20, 2023Marieke Bergsma

PRODUCTIE ARGANOLIE

 

Er bevindt zich een lange weg tussen het plukken van een rijpe arganvrucht en de arganolie die u gebruikt om uw lichaam te verzorgen. De arganboom groeit enkel in het zuiden vanMarokko, en wordt uitsluitend geproduceerd door de Berberstammen in de omgeving van de arganbomenplantages.

Arganboom

30 KILO NOTEN = 1 LITER ARGANOLIE

Per seizoen produceert een arganboom ongeveer 30 kilo arganvruchten (goed voor bijna een liter arganolie), deze worden verzameld door Berbervrouwen en de schil van de vrucht wordt verwijderd. Dit gebeurt door op de harde vruchten te slaan met een steen.

In de vrucht bevinden zich 3 pitten, deze zitten boordevol argan olie. Om de olie uit de argan pitten te persen wordt een stenen handmolen gebruikt. Na het malen wordt de substantie vermengd met water en gekneed. Door het kneden scheidt de olie zich van de pulp en door het uitknijpen van dit deegachtig goedje wordt de pure arganolie overgehouden.

ARGANOLIE KOUD GEPERST

Tegenwoordig wordt arganolie steeds vaker mechanisch geperst, omdat dit proces sneller verloopt en de houdbaarheid van arganolie verbetert. Belangrijk is dat bij het mechanisch persen geen oplosmiddel of hitte gebruikt wordt.

Bij onze arganolie gebeurt dit laatste zeker niet. Het wordt koud geperst waardoor er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren gaan. Dat betekent wel dat er meer arganpitten nodig zijn om dezelfde hoeveelheid arganolie te verkrijgen, dit verklaart mede de hogere prijs van argan olie.

MARROKKAANSE COÖPERATIES: DOOR EN VOOR BERBERVROUWEN

Al eeuwenlang wordt de productie van arganolie uitgevoerd en beheerd door Berberstammen. Tegenwoordig wordt argan olie steeds vaker geproduceerd door coöperaties van Berbervrouwen. Zij zorgen samen voor een duurzaam gebruik en het behoud van de arganbomen.

Daarnaast zijn deze Marrokkaanse coöperaties erg nuttig voor de economische en sociale status van de vrouwen in de argan boomgaarden. Inmiddels kunnen door de coöperaties ongeveer duizend vrouwen in Marokko hun gezinnen onderhouden.

ARGANOLIE WORDT MEER EN MEER GEBRUIKT IN COSMETISCHE PRODUCTEN!

Arganolie is populair bij het gebruik voor cosmetische doeleinden en kan in zijn pure vorm ingemasseerd worden om zo een gezonde en soepele huid te ondersteunen. Maar Marokkaanse argan olie wordt ook vaak gebruikt als basis voor argan zeep, argan shampoo en haarolie met arganolie, gezichtscrèmes en lotions. Door de evenwichtige samenstelling laat arganolie zich goed mengen zonder dat zijn eigenschappen verloren gaan.

Lees meer over de werking van arganolie of ga direct naar onze webshop.

Argan noot

 

More articles