Castorolie

Castor olie, ook wel ricinus olie, wonderboomolie of kortweg wonderolie genoemd, is een plantaardige olie die uniek is in zijn soort. Castor olie heeft de tand des tijds doorstaan en wordt al eeuwen gebruikt voor vele doeleinden, waaronder cosmetisch. Zo schijnt de actrice Catherine Zeta Jones te zweren bij de tropische castor olie voor mooie, volle en glanzende lokken. Maar ook voor de huid heeft het heel wat in petto, zoals een zuivere en stralende huid. Meer weten? Lees dan snel verder!
OLIE VAN DE WONDERBOOM?

Wat is casterolie nu precies? Castorolie, ook wel wonderolie genoemd, is een rijke, natuurlijke olie met een lichte tot kruidige aroma. Afhankelijk van het type castorolie, heeft het een bleke, geelachtige tot donkerbruine kleur. Dankzij de unieke en gunstige samenstelling van voedingsstoffen en vetzuren, wordt castorolie al duizenden jaren gebruikt voor met name schoonheidsverzorging. Vandaag de dag zijn er twee belangrijke soorten castorolie, te noemen: koudgeperste castorolie en Jamaican black castor oil.

CASTOROLIE VOOR JE HUID

Doordat castorolie (ricinusolie) een reinigende en tevens verzorgende werking heeft, wordt de wonderolie vaak gebruikt bij een droge huid of droge plekjes. Ook wordt het vaak gebruikt bij een onrustige huid omdat het een reinigende werking heeft.

Het maakt de poriën vrij van bacteriën en door de ricinolzuur heeft castorolie zuiverende eigenschappen. Hierdoor helpt het de huid er gaaf uit te laten zien. Bovendien ondersteunt Castor olie het herstellend vermogen van de huid. Doordat je moleculen een kleine massa hebben, kan de olie makkelijk tot de diepere huidlagen doordringen. Gebruik bijvoorbeeld de OCM of wonderolie in pure vorm.

> Meer over castorolie voor je huid

CASTOROLIE VOOR JE HAAR - VOOR WIE LANGER HAAR WIL

Naast Shea Butter is Castorolie waarschijnlijk het meest gebruikte product in de 'natural hair community'. Het haar heeft soms veel te verduren gehad en castorolie helpt hen om hun oorspronkelijke haar weer terug te krijgen. Castorolie bestaat namelijk voor meer dan 90% uit Ricinolzuur (een omega 9 vetzuur) en bevat omega 6 vetzuren èn vitamine E. Een bijzondere samenstelling om twee redenen: het houdt de hoofdhuid schoon en in balans en helpt het haar soepeler te houden waardoor het minder snel breekt of beschadigd. Zo wordt niet alleen de natuurlijke haargroei ondersteund, je haar behoudt ook langer haar glans en volume. Heel belangrijk voor wie lang en vol haar wil. 

> Meer over castorolie voor je haar

WAAR KOMT CASTOROLIE VANDAAN?

Castorolie wordt gewonnen uit de vrucht van de wonderboom (ook wel Ricinus Communis genoemd), die de bijnaam wonderboon draagt. Toch is de boon van de wonderboom eigenlijk geen peulvrucht (Leguminosae) en is de wonderboon derhalve geen “officiële boon”. De wonderboom dankt zijn naam aan de ongelooflijke snelheid waarmee deze plant groeit. Oorspronkelijk komt de castorplant uit Oost-Afrika, India en het Zuidoostelijke gebied van de Middellandse Zee. In de tijd van de slavenhandel is deze plant in het Caribisch gebied terechtgekomen. Hier groeit de wonderboom nu overal in de tropen.

WAAR IS CASTOROLIE VAN GEMAAKT?

Castorolie in zijn meest zuivere vorm is een triglyceride; ongeveer 90 procent van de samenstelling is een een enkelvoudig onverzadigd omega-9-vetzuur: ricinolzuur. Dit maakt castorolie zo bijzonder in zijn soort, want ricinolzuur helpt bij onzuiverheden en het in balans brengen van de (hoofd)huid. Daarnaast bevat castorolie ook omega-3 en omega-6 vetzuren, welke van groot belang zijn bij het hydrateren en soepel houden van huid en haar.

EEUWENLANG GEBRUIK VAN CASTOROLIE

Castor, ofwel wonderolie wordt al eeuwenlang gebruikt. Zo werd het onder andere al door de Egyptenaren gebruikt, zo’n 4000 jaar voor Christus. Dit weten we omdat het in verschillende tomben is gevonden. Maar ook de oude Grieken blijken de ricinusolie te kennen. Het kende vele toepassingen, waaronder medicinale, maar tegenwoordig gebruiken we de wonderolie voor voller, steviger haar en een egale huid. Het wordt puur gebruikt, of in combinatie met andere natuurlijke oliën zoals cocosolie of lavendelolie.

Bekijk hier onze castorolie collectie: