Kokos/MCT

Kokosolie is een vet dat wordt gewonnen uit kokosnoten en staat bekend als een vaste olie met een zoete, herkenbare geur. De middellange vetzuren die overblijven in gefractioneerde kokosolie noemen we MCT. Deze middellange ketens van vetzuren geven snel energie. Hierdoor zijn maaltijden bereid met MCT steeds geliefder onder sporters. Kokosolie is daarnaast erg geschikt als verzorging voor je huid en haar. De olie kan elk haartype een boost geven en biedt extra bescherming voor de droge huid. Ontdek hier waar je dit veelzijdige natuurproduct voor kunt gebruiken!

 

WAT IS KOKOSOLIE?

Kokosolie is de olie wordt gewonnen uit kokosnoten. De olie bevat onder meer vitamine E, MCT (middellange vetzuurketens) laurinezuur en caprylzuur. Kokosolie behoudt zijn vaste vorm tot ongeveer 25 graden. Bij hogere temperaturen smelt het pas. Vanwege de vaste, vettige structuur kom je kokosolie ook tegen onder de naam ‘kokosvet’. Kokosolie is erg populair als haarverzorging, huidverzorging én om mee te koken! Hoewel het lastig kan lijken om de olie in vaste vorm te gebruiken, smelt hij al snel tussen je vingers of in de pan. Voor zowel in de keuken als voor verzorging, kun je gewoon een pot extra virgin kokosolie kopen.

WAT IS MCT EN WAT VERSTAAN WE ONDER MCT VETTEN?

Wanneer kokosolie wordt gesmolten en gedestilleerd, wordt dit gefractioneerde kokosolie genoemd. Gefractioneerde kokosolie is vloeibaar, geurloos en bestaat vrijwel alleen uit middellange vetzuurketens: medium chain triglycerides. Dit zijn de zogeheten MCT vetten. MCT van kokosolie is geliefd bij sporters om mee te koken, of als supplement. De middellange vetzuren hebben namelijk een unieke eigenschap: ze geven je lichaam snel energie. Je slaat MCT vetzuren daarnaast niet op als vet. Mensen die graag een fitte leefstijl willen, zien MCT graag in hun dieet!

MCT OLIE VS KOKOSOLIE: WELKE IS HET BESTE VOOR JOU?

Wat is nu precies het verschil tussen kokosolie en MCT en welke van de twee is het beste? Handig om te weten is dat kokosolie altijd MCT (medium chain triglycerides) bevat. De olie bevat daarnaast caprylzuur en laurinezuur. In gefractioneerde kokosolie blijven alleen de MCT vetten over, die snel energie geven. Daarom is MCT olie zo efficiënt voor sporters. Als je wilt koken met kokosolie en ook wilt profiteren van de andere gunstige stoffen die erin zitten naast MCT (zoals laurinezuur), kan je het beste de vaste, pure kokosolie kopen. Hetzelfde geldt als je de kokosolie wil gebruiken als huid – en haarverzorging: extra virgin kokosolie bevat hier de beste werkzame stoffen voor.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KOKOSOLIE VOOR JE HAAR?

Kokosolie is één van de beste oliën voor mooi haar. Je kunt het gebruiken voor elk haartype. De olie dringt diep in het haar door en legt een klein laagje om de haarschacht. Dit laagje beschermt je haar en geeft een schitterende glans. Bijzonder aan kokosolie is dat het aan dof of fijn haar een echte boost kan geven, waardoor het een gezonde glans krijgt en voller aanvoelt. Andere voordelen van kokosolie voor het haar zijn:

  • de olie gaat proteïneverlies van het haar tegen
  • het laagje van kokosolie om je haar geeft een licht volume effect
  • Slap, dun of dof haar leven weer op door kokosolie
  • De olie maakt je haar zacht en veerkrachtig.

Om deze redenen is kokosolie erg geschikt als haarmasker, en kom je de olie tegen in allerlei haarproducten.

KOKOSOLIE VOOR JE HAAR: HOE GEBRUIK JE HET?

Kokosolie kan je op verschillende manieren gebruiken om je haar te versterken. Pure kokosolie wordt meestal als haarmasker gebruikt voor het wassen. Je kunt de olie de hele nacht laten intrekken, of kort voor de wasbeurt inmasseren. De olie moet natuurlijk wel vloeibaar zijn om ‘m aan te brengen in je haar. Hiervoor kun je wat kokosolie au bain-marie opwarmen (hot oil treatment), of een kleine hoeveelheid laten smelten in je handen. Na het kokosolie masker was je je haar zoals je gewend bent. Spoel de olie bij voorkeur uit met warm (maximaal 38 graden) of lauwwarm water. Heb je fijn, sluik haar haar? Gebruik dan niet teveel olie. Eenmaal per week een masker in je punten en lengtes is voldoende. Een andere manier om je haar een boost te geven is met een kokosolie shampoo, conditioner of haarserum!

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN KOKOSOLIE VOOR DE HUID?

Kokosolie kom je in veel cosmetica tegen als voedend bestanddeel. De olie heeft qua vocht een wat andere functie dan andere natuurlijke oliën. Waar sommige ingrediënten diep in je huid doordringen, zorgt kokosolie voor een beschermend laagje. Dit laagje op je huid zorgt ervoor dat andere producten (zoals dagcrème) goed door je huid worden vastgehouden.

De olie is het meeste geschikt voor de wat drogere huidtypes. Op deze manieren kun je kokosolie gebruiken voor je huid:

  • natuurlijke lipbalsem
  • bescherming tegen koud weer
  • natuurlijke, voedende bodylotion
  • handverzorging
  • make-up remover voor de droge huid

Kokosolie is minder geschikt voor de onzuivere of vette huid. Bij deze huidtypes kunnen de poriën makkelijk verstopt raken door het laagje dat kokosolie op je huid legt. Voor de onzuivere huid kun je beter castorolie of jojoba olie gebruiken.

WAAR KUN JE KOKOSOLIE EN MCT KOPEN?

Bij MySupernaturals.com kun je allerlei verschillende producten met kokosolie kopen. In het assortiment vind je pure kokosolie van verschillende merken. Daarnaast biedt de collectie een grote keuze in allerlei verzorgingsproducten met kokosolie. Denk hierbij aan natuurlijke shampoos, conditioners, stylingproducten en de heerlijke Monoï de Tahiti olie. Ben je gek op de geur van kokosolie? Koop dan de pure kokosolie om jezelf mee te verzorgen, goed voor huid èn haar!