Jojoba olie

Jojoba olie

Sep 29, 2023Marieke Bergsma

Jojoba oil is een van de meest veelzijdige oliën die er zijn. Het is een natuurlijke olie die het dichtst bij onze eigen huidvetten komt, ook wel 'talg' wordt genoemd. Het kan je dus een extra handje helpen in het beschermen én hydrateren van de huid. Wanneer het lichaam niet genoeg vetten kan produceren om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf, is jojobaolie een hele fijne aanvulling. Bijvoorbeeld wanneer het kouder wordt en je huid droger is dan normaal. Maar ook voor de rijpere huid is het een veelgebruikte en zachte olie. Bovendien bevat jojoba olie essentiële vitamines voor de huid, zoals vitamine B en E, maar ook belangrijke mineralen zoals zink en koper. Maar wat is jojobaolie nu precies? En hoe kun je jojobaolie gebruiken? Lees snel verder!

Jojoba olie biologisch

WAT IS JOJOBA OLIE?

Jojoba olie eigenlijk niet echt een olie, maar een soort vloeibare was. Deze was wordt gewonnen uit de noot van de jojoba plant, die voornamelijk in Amerika groeit. Al sinds mensenheugenis wordt jojoba door de Indiaanse stammen gebruikt. De pasta van de noot gebruikten zij voor het verzorgen van hun huid en hun haar. Tegenwoordig wordt jojoba in tal van verzorgingsproducten gebruikt, omdat men ook nu nog steeds overtuigd is van de geweldige werking van jojoba, met name voor de huid.

WAT MAAKT JOJOBA OLIE UNIEK?

Jojoba olie is uniek, omdat het -in tegenstelling tot de meeste andere plantaardige oliën- sterk lijkt op de talg die door onze eigen huidklieren wordt geproduceerd. Jojoba olie werkt dus als een natuurlijke huidveredelaar en is daarom een goede vervanger voor de dierlijke vetten die vaak in huidlotions en -crèmes gebruikt worden. Jojoba olie heeft een heldere kleur en wanneer de olie verwerkt is, is deze volledig geurloos. Jojoba olie is daarom ook goed te mengen met essentiële oliën die van zichzelf wel een geur hebben. Daarnaast trekt de olie erg goed in de huid en laat het geen vettig laagje achter, perfect dus!

WAARVOOR KUN JE JOJOBA OLIE GEBRUIKEN?

Allereerst is het de moeite waard om te melden dat jojoba olie voor ieder huidtype uitstekend als huidolie gebruikt kan worden. Of je nu een droge, normale, vette of onzuivere huid hebt: deze olie heeft op elke huidsoort een positief effect. Het hydrateert, verzorgt en beschermt je huid en reinigt het op een milde manier. Maar ook voor je haar, hoofdhuid, lippen, nagels en handen is jojoba olie zeer goed te gebruiken. Een droge hoofdhuid zal weer opbloeien en nagels en handen zien er weer goed verzorgd uit. En droge lippen? Verleden tijd!

WAT DOET JOJOBA OLIE VOOR JE HUID?

Gebruik je jojoba olie voor je droge huid, dan wordt deze diep gevoed en doordat de jojoba wasachtig is, houdt de olie het vocht vast in de huid. Door deze ultieme hydratatie voelt een droge huid al snel weer soepel en fris aan. De was vormt tevens een effectieve barrière voor externe invloeden, zoals vrije radicalen en wisselende weersomstandigheden en is daarom een perfecte huidbeschermer.

Een vette huid is het resultaat van overactieve talgklieren in de huid. Een vettige huid trekt sneller viezigheid aan op het gezicht, waardoor regelmatig wassen noodzakelijk is. Een vettige huid ziet er niet alleen minder fris uit, het kan ook het startpunt zijn van huidproblemen. Het klinkt gek om een vettige huid te bestrijden met een olie, maar je zult ervan versteld staan hoe het smeren van jojoba olie je gezicht minder vet zal maken. Dit komt, doordat jojoba bij een vette huid de talgproductie omlaag reguleert.

Een onrustige huid komt veel voor bij jongeren en dat komt door de verhoogde talgklier activiteit tijdens deze leeftijdsfase. Haarzakjes kunnen geblokkeerd raken door de opeenhoping van talg, keratine en ander celafval. Jojoba olie werkt op verschillende manieren om de vorming van onzuiverheden tegen te gaan. Ten eerste werkt jojoba als een diepe reiniger. Doordat het een vloeistof is, kan het diep in de haarzakjes doordringen en op deze manier talg oplossen en viezigheid losmaken, waardoor de verstopping wordt opgeheven. Ook heeft jojoba een beschermende en kalmerende werking, waar een onrustige huid baat bij heeft.

JOJOBA OLIE: HOE GEBRUIKEN?

Wil je jojoba olie voor je huid gebruiken, dan kun je een paar druppels van de olie tussen je handpalmen wrijven en het aanbrengen op je gezicht of ander deel van je huid. Wil je een dieper hydraterend effect, warm dan een lepel jojoba olie op en masseer het daarna in de huid. Let natuurlijk wel goed op dat de olie niet te warm is! Dit is vooral heerlijk voordat je gaat slapen, zodat de olie goed zijn werk kan doen.

Jojoba olie is ook een ideale massageolie. Je kunt het eventueel mengen met een andere essentiële olie die geschikt is voor massages, bijvoorbeeld lavendelolie of arnica olie.

Voor je handen, nagels en lippen geldt ook: masseer de olie rustig in en herhaal wanneer nodig. Wil je je haar en hoofdhuid eens goed verwennen? Maak dan een fijn haarmasker van jojoba olie en laat het een tijdje intrekken. Je kunt ook een beetje jojoba olie aan je shampoo of toevoegen voor een extra voedend effect.

JOJOBA OLIE: EEN VEELZIJDIGE OLIE

Zoals je merkt is jojoba olie een veelzijdige olie. Probeer zelf eens één van onze jojoba oliën en ontdek wat dit heerlijke, natuurlijke product voor jou in petto heeft!

More articles